Maïsbloem
Maïsbloem wordt gemaakt van fijngemalen maïs en hierdoor heeft het een ietwat gelige kleur. Het wordt best vaak als bindmiddel (maïzena) gebruikt in sauzen. Wanneer je het samen met een ander soort bloem gebruikt, vervangt het ongeveer 10% van het andere bloem waardoor een cake bijvoorbeeld een erg luchtige textuur krijgt. Het is wel aan te raden om maïsbloem in combinatie met bijvoorbeeld tarwebloem te gebruiken. Vanzelfsprekend wordt deze soort bloem vaak gebruikt om maïsbrood mee te bakken.

Boekweitmeel
Boekweit is een gewas en geen familie van de graansoorten. Het bevat geen gluten en daarom is het goed te gebruiken door mensen met glutenallergie. Boekweit bevat veel kalium, fosfor en magnesium en is erg voedzaam en licht verteerbaar. In België wordt boekweitmeel wel gebruikt om bier mee te brouwen, maar thuis kun je er prima glutenvrije (!) pannenkoeken mee bakken.

Speltmeel is gemaakt van spelt en is een van de oudste granen van de wereld. Spelt wordt ook wel emmer genoemd. Het ligt qua samenstelling redelijk dicht bij tarwe, maar bevat wat minder gluten. Het heeft echter wel voedingsstoffen in het meellichaam. Bij tarwe zit de voedingswaarde voornamelijk in de kiem en de zemel. Speltmeel is uitstekend voor het bakken van brood of het maken van een taartbodem. Spelt is zeer gezond omdat het kan groeien op arme grond en toevoeging van kunstmest, herbiciden of pesticiden is niet nodig. Kunstmest zorgt zelfs voor een te snelle groei waardoor de halmen plat komen te liggen en dan niet makkelijk geoogst kunnen worden.

Rogge behoort tot dezelfde grassenfamilie als tarwe. Het komt oorspronkelijk uit Oost-Europa, waar het prima groeit in het koude klimaat op een arme bodem. Het is stevig en donker en bevat weinig gluten.
Waarvoor gebruik je het? Voor het maken van traditioneel roggebrood, maar ook voor bier, wodka en whisky.
Is het gezond? Veel mensen vinden het smakelijker dan tarwe, het heeft een lager glutengehalte en is minder intensief geteeld. Het bevat veel vitaminen en oplosbare vezels en heeft een lagere glycemische index dan veel soorten tarwe- en speltbrood. Daardoor zul je er minder ma